Program

Najmasovnija biciklistička vožnja Orange Bike Ride šesti put u Beogradu
Biciklom protiv gužve u saobraćaju

 

Najmasovnija biciklistička vožnja Orange Bike Ride (Narandžasta biciklistička vožnja) kroz prestonicu Srbije tradicionalno će se i ove godine održati 8. juna. Očekuje se preko 500 sugrađana koji će vožnjom promovisati bicikl kao zdravo, ekonomično i ekološko prevozno sredstvo. Bicikilistički festival partnerski organizuju beogradsko društvo “Velograd” i Ambasada Kraljevine Holandije.

“Mladi i stari, žene i muškarci, rekreativci i trkači, biciklisti, deca, porodice, svi su pozvani da sa nama učestvuju već šesti put u vožnji kroz Beograd, koji ćemo tog dana učiniti narandžastim jer samo tako možemo prolasviti holandsku kulturu biciklizma, koju ćemo na kratko doneti i u Srbiju“, izjavio je Ralf van der Zijden (Ralph van der Zijden), direktor festivala Beograd Velograd. „Zadovoljstvo nam je što su građani iz godine u godinu sve više zaintresovani za održavanje Organe Bike Ride biciklističke vožnje, što je dobar znak da se i u Srbiji bicikl kao ekonomično prevozno sredstvo koristi sve više“.

Ovogodišnja tema festivala posvećena je smanjenju saobraćajne gužve, naročito u centru grada, jer se biciklima može brzo i lako stići na svaku destinaciju, kao i popularizaciji svakodnevne vožnje bicikla, koja može doprineti boljem mentalnom zdravlju, smanjenu stresa, anksioznosti i depresije.

Vožnja počinje u 16h na Trgu Nikole Pašića, a završava se na Dorćol Platzu u 18:30h u festivalskoj atmosferi sa brojnim pratećim zabavnim sadržajima i proglašenjem pobednika Like My Bike takmičenja. Ukoliko želite da učestvujete u takmičenju i osvojite bicikl, posetite Facebook ili Instagram stranice BeogradVelograd.

Beograd Velograd je međunarodni festival koji se šesti put održava u Beogradu. Cilj festivala je da učini Beograd bezbednijim, čistijim i srećnijim gradom kako bi se smanjio nivo buke i zagađenja. Najbolji, najjednostavniji i najjeftiniji način za ostvarivanje ovih ciljeva, upravo je korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva.

Festival je besplatan i otvoren za sve. Kako bi se poboljšao kvalitet života u gradu svako mora imati svoju ulogu: građani, donosioci odluka, državne institucije, nevladine organizacije, aktivisti, kompanije i političari. Beograd Velograd omogućava da se svi oni okupe, upoznaju, podele iskustva, uče jedni od drugih, sarađuju, zabave se i uživaju, a pri tom promovišu bicikl kao prevozno sredstvo.